ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυδώνια με αμύγδαλα σε κόκκινο κρασίΚυδώνια με αμύγδαλα σε κόκκινο κρασί

Γλυκό με πανάρχαιες ρίζες από τον Πόντο, όπου και ευδοκιμούν κερασιές, βυσσινιές αλλά και κυδωνιές. Το βράσιμο των φρούτων σε σιρόπι ήταν συνηθισμένη τεχνική στα οθωμανικά παλάτια, όπου συνήθως τα σέρβιραν με καϊμάκι. Το μυστικό στη συνταγή αυτή είναι το αργό, σιγανό βράσιμο των κυδωνιών, μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια, που λειτουργούν ως άριστα πηκτικά μέσα για το σιρόπι, ενώ παράλληλα δίνουν χαρακτηριστικό, ελκυστικό ροζέ χρώμα στο γλυκό.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' βράσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κυδώνια ποσέ με βύσσινο κονσέρβα και παγωτό καϊμακι, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ 1 λίτρο νερό και τον χυμό λεμονιού.
  2. Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια και κρατάμε τις φλούδες κατά μέρος.
  3. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τους σκληρούς πυρήνες, τους οποίους επίσης κρατάμε κατά μέρος. Κάθε κυδώνι που κόβουμε το βάζουμε μέσα στο μπολ με το νερό και το λεμόνι, για να μη μαυρίσει.
  4. Απλώνουμε τις φλούδες των κυδωνιών στον πυθμένα μιας φαρδιάς και ρηχής κατσαρόλας, σε μονή στρώση. Από πάνω σκορπίζουμε την κανέλα, τα καρφάκια γαρίφαλο και τους πυρήνες των κυδωνιών.
  5. Βγάζουμε τα κομμένα κυδώνια από το νερό με το λεμόνι και τα τοποθετούμε πάνω στα υλικά, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ρίχνουμε από 4 κουτ. σούπας ζάχαρη πάνω σε κάθε κομμάτι κυδωνιού.
  6. Προσθέτουμε με προσοχή περίπου 500 ml νερό, ρίχνοντάς το γύρω από τα κυδώνια, προσέχοντας να μην τα καλύψουμε και χωρίς να πέσει πάνω στη ζάχαρη.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε τα κυδώνια σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα ρουμπινί χρώμα.
  8. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και με ένα κουτάλι μοιράζουμε από 3 βύσσινα σε κάθε κομμάτι κυδωνιού, εκεί όπου είχαμε ρίξει νωρίτερα τη ζάχαρη.
  9. Σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα κατά μέρος για 30 λεπτά – αν τα κυδώνια έχουν μαλακώσει, αφήνουμε το σκεύος ξεσκέπαστο, ενώ αν είναι ακόμη λίγο σκληρά σκεπάζουμε με το καπάκι, ώστε με τους υδρατμούς να μαλακώσουν κι άλλο.
  11. Βγάζουμε προσεκτικά τα κυδώνια από την κατσαρόλα (κρατάμε το σιρόπι που έμεινε στο σκεύος) και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζουμε από 2 καρυδόψιχες πάνω στο κάθε κομμάτι.
  12. Μοιράζουμε τα κυδώνια σε πιάτα και συνοδεύουμε με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι. Ραντίζουμε με το σιρόπι της κατσαρόλας και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών