20' προετοιμασία
21 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 21 ημέρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: Για 1 μεγάλο λάχανο

Διαδικασία

  1. Για το λάχανο τουρσί, με καλό μαχαίρι κόβουμε υο λάχανο στα τέσσερα και με κωνικές τομές αφαιρούμε το κοτσάνι από κάθε κομμάτι.
  2. Βάζουμε τα κομμάτια σε βαθύ σκεύος (δεν πειράζει αν στριμωχτούν) και προσθέτουμε τα ρεβίθια και το καλαμπόκι (και τα δύο περιέχουν μύκητες γνωστούς για την ικανότητά τους να επιταχύνουν τη ζύμωση).
  3. Στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον χυμό και τις λεμονόκουπες.
  4. Φτιάχνουμε άρμη, ανακατεύοντας πολύ καλά το χοντρό θαλασσινό αλάτι στο χλιαρό νερό.
  5. Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει εντελώς και το αδειάζουμε στο σκεύος με το λάχανο. Ανακατεύουμε προσεκτικά.
  6. Σκεπάζουμε το λάχανο με ένα ίσιο, μεγάλο πιάτο και το στερεώνουμε με βάρος (π.χ. μια μεγάλη, καλά πλυμένη, πέτρα ή τούβλο), για να πιέζει το λάχανο, ώστε να παραμένει μόνιμα κάτω από την επιφάνεια της άρμης.
  7. Σκεπάζουμε το σκεύος με καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε ένα σημείο του σπιτιού δροσερό και σκοτεινό (π.χ. σε μια ντουλάπα ή στο πατάρι).
  8. Το λάχανο θα είναι έτοιμο σε 3 εβδομάδες. Σε όλο αυτό το διάστημα, καθημερινά ανακατεύουμε το μείγμα με μια μεγάλη κουτάλα και σκεπάζουμε πάλι. Το τουρσί διατηρείται μέσα στην άρμη του για 3 εβδομάδες.
  9. Αν θέλουμε, το ψιλοκόβουμε και το μοιράζουμε, μαζί με την άρμη του, σε μικρότερα βάζα που κλείνουν καλά και το συντηρούμε για αρκετό καιρό στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών