Οι λαγάνες του Βασίλη Καλλίδη: με φρέσκα κρεμμυδάκια και ολόκληρα σπαράγγια
Αυτό το πολύ νόστιμο ζυμάρι μπορεί να γίνει η βάση για πειραματισμούς. Πασπαλίστε με σουσάμι ή, αντί για τα προαναφερθέντα λαχανικά, να βάλτε άλλα της αρεσκείας σας.
Ο Βασίλης Καλλίδης που μας έδωσε τη συνταγή λέει σχετικά: «Μου αρέσει να ζυμώνω και όποτε κάνω τραπέζι πάντα ζυμώνω κάτι γρήγορα. Για να κάνω πιο φανταχτερή τη λαγάνα, της πρόσθεσα πριν από το ψήσιμο φρέσκα κρεμμυδάκια ολόκληρα και σπαράγγια. Είναι ένα πολύ εύκολο ψωμί, που το ζυμάρι του δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, παρά μόνο ένα ανακάτεμα με μια κουτάλα ίσα ίσα για να ενωθούν τα υλικά».
Αυτό το πολύ νόστιμο ζυμάρι μπορεί να γίνει η βάση για πειραματισμούς. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε φρέσκα μυρωδικά, να την πασπαλίσετε με σουσάμι ή, αντί για τα προαναφερθέντα λαχανικά, να βάλετε άλλα της αρεσκείας σας, όπως ντοματίνια, ξερά κρεμμύδια σε φέτες, κολοκυθάκια κ.ά.
Για τις λαγάνες με φρέσκα κρεμμυδάκια και σπαράγγια ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ανακατεύουμε πρόχειρα με ένα κουτάλι μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια απλή ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια πιέζουμε κάθε κομμάτι με τις παλάμες και τα δάχτυλά μας για να πλατύνει και να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας.
Τις βάζουμε σε ένα ταψί την καθεμία, στρωμένα με λαδόκολλα και τις αφήνουμε ελαφρά σκεπασμένες με μια πετσέτα, για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ξανά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Ραντίζουμε κάθε λαγάνα με λίγο νερό και πιέζουμε σε όλη τη φουσκωμένη τους επιφάνεια τα κρεμμυδάκια και τα σπαράγγια. Μπορούμε να βάλουμε στη μία λαγάνα τα σπαράγγια και στην άλλη τα κρεμμυδάκια ή να τα μοιράσουμε μισά μισά.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.