Από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαβράκι πολίτικο στη λαδόκολλα, με ντομάτα, λεμόνι και βούτυροΣτον Εύξεινο Πόντο εκβάλλουν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης. Στα πλούσια νερά των εκβολών που σχηματίζουν μεγάλες και πλούσιες σε τροφή λιμνοθάλασσες, τα λαβράκια αφθονούν. Στον Πόντο τα μαγείρευαν με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι το μανταρλί, που σημαίνει «μανιταράτα».
40'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε λαβράκια μανταρλί (με μανιτάρια) αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά κατσαρόλα, τα 80 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα ευρύχωρο ταψί.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το σκόρδο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τα μανιτάρια.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σκορπίζουμε πάνω στο μείγμα μανιταριών εδώ κι εκεί τις μισές φέτες ντομάτας και λεμονιού.
Τοποθετούμε τα λαβράκια το ένα δίπλα στο άλλο, μισοβυθίζοντάς τα μέσα στα υλικά, και πάνω τους ακουμπάμε τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας και λεμονιού.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κομματάκια βουτύρου και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα λαβράκια και να μελώσουν τα λαχανικά.
Μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.