ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαβράκι στη λαδόκολλα με ντομάτα, λεμόνι και βούτυροΛαβράκι πολίτικο στη λαδόκολλα, με ντομάτα, λεμόνι και βούτυροΣτον Εύξεινο Πόντο εκβάλλουν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης. Στα πλούσια νερά των εκβολών που σχηματίζουν μεγάλες και πλούσιες σε τροφή λιμνοθάλασσες, τα λαβράκια αφθονούν. Στον Πόντο τα μαγείρευαν με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι το μανταρλί, που σημαίνει «μανιταράτα».

30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα λαβράκια με μανιτάρια: μανταρλί, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 80 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα ευρύχωρο ταψί.
  3. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τα μανιτάρια.
  6. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  8. Σκορπίζουμε πάνω στο μείγμα μανιταριών εδώ κι εκεί τις μισές φέτες ντομάτας και λεμονιού.
  9. Τοποθετούμε τα λαβράκια το ένα δίπλα στο άλλο, μισοβυθίζοντάς τα μέσα στα υλικά, και πάνω τους ακουμπάμε τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας και λεμονιού.
  10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κομματάκια βουτύρου και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε.
  11. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα λαβράκια και να μελώσουν τα λαχανικά.

Μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών