Στον Εύξεινο Πόντο εκβάλλουν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης. Στα πλούσια νερά των εκβολών που σχηματίζουν μεγάλες και πλούσιες σε τροφή λιμνοθάλασσες, τα λαβράκια αφθονούν.

Από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 80 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα ευρύχωρο ταψί.
  3. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τα μανιτάρια.
  6. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  8. Σκορπίζουμε πάνω στο μείγμα μανιταριών εδώ κι εκεί τις μισές φέτες ντομάτας και λεμονιού.
  9. Τοποθετούμε τα λαβράκια το ένα δίπλα στο άλλο, μισοβυθίζοντάς τα μέσα στα υλικά, και πάνω τους ακουμπάμε τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας και λεμονιού.
  10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κομματάκια βουτύρου και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε.
  11. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα ψάρια και να μελώσουν τα λαχανικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών