30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα κεφάλια από τις σουπιές και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
  2. Κόβουμε το σώμα των σουπιών σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα πλοκάμια και τα κεφάλια από τις σουπιές, το μελάνι και το ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί μεγάλο μέρος των υγρών και να μείνει η μισή ποσότητα.
  4. Σουρώνουμε σε ένα μπολ και κρατάμε το ζωμό στην άκρη.
  5. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές τσίλι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  6. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη και αλατοπίπερο.
  8. Ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  9. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  10. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε ζεστά στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  11. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσουν.
  12. Τις αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και σκορπίζουμε το μαϊντανό.
  13. Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Μυστικά

Αν οι σουπιές που θα προμηθευτούμε είναι φρέσκες, μπορεί να έχουν στην κοιλιά τους και το σακουλάκι με το μελάνι. Τις καθαρίζουμε προσεκτικά, τραβώντας αργά το κεφάλι προς τα έξω. Μαζί του θα βγουν και τα εντόσθια και το σακουλάκι με το μελάνι. Κόβουμε προσεκτικά τις δύο «ίνες» που συγκρατούν τη σακούλα με το μελάνι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε το καθάρισμα, αφαιρώντας προσεκτικά το κόκαλο. Εναλλακτικά, αγοράζουμε μελάνι συσκευασμένο.

Ένα σαντορινιό Νυχτέρι θα σας πάει στα ουράνια!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών