ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος πρασοσέλινο, στον φούρνο με μανιτάρια, αυοκομμενοςΜπακαλιάρος πρασοσέλινο, στον φούρνο με μανιτάρια, αυγοκομμένος
Τη συνταγή μας παραχώρησε η κυρία Ελένη Τζικάκου, από το υπό έκδοση βιβλίο της «Η παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη».

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μανιάτικη μπακαλιαρόσουπα, αρχικά βάζουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα.
  2. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να υπερκαλύπτονται τα λαχανικά κατά 3 - 4 εκ.
  3. Έπειτα, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 30 λεπτά (από την ώρα του βρασμού), μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
  4. Τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
  5. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πιπέρι, ανακινούμε ελαφρώς την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος.
  6. Σε ένα βαθύ πιάτο διαλύουμε το αλεύρι με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό από την κατσαρόλα.
  7. Προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε πολύ καλά να μη σβολιάσει.
  8. Περιχύνουμε τη σούπα με το μείγμα και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
  9. Την αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από την εστία.

Αυγολέμονο

  1. Σε δύο μπολ χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν.
  3. Αφού ενωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το λεμόνι.
  4. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και με σιγανή ροή τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ καλά για να μην κόψει.
  5. Όταν το μείγμα των αυγών έχει ζεσταθεί πολύ καλά, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε έτσι ώστε να πάει παντού.
  6. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη ζεστή εστία και, μόλις πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε και σερβίρουμε τη μανιάτικη μπακαλιαρόσουπα.

Μυστικά

Στη Μάνη τον παστό μπακαλιάρο τον κάνουν, πέρα από τηγανητό ή πλακί, και σούπα, κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται σε άλλα μέρη της χώρας. Ενδιαφέρον έχει η προσθήκη αλευριού που συμβάλλει στο να μην κόψει το αυγολέμονο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 94.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών