Τη συνταγή μας παραχώρησε η κυρία Ελένη Τζικάκου, από το υπό έκδοση βιβλίο της «Η παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη».
30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μανιάτικη μπακαλιαρόσουπα, αρχικά βάζουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα.
- Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να υπερκαλύπτονται τα λαχανικά κατά 3 - 4 εκ.
- Έπειτα, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 30 λεπτά (από την ώρα του βρασμού), μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
- Τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πιπέρι, ανακινούμε ελαφρώς την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος.
- Σε ένα βαθύ πιάτο διαλύουμε το αλεύρι με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό από την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε πολύ καλά να μη σβολιάσει.
- Περιχύνουμε τη σούπα με το μείγμα και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
- Την αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από την εστία.
Αυγολέμονο
- Σε δύο μπολ χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν.
- Αφού ενωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το λεμόνι.
- Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και με σιγανή ροή τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ καλά για να μην κόψει.
- Όταν το μείγμα των αυγών έχει ζεσταθεί πολύ καλά, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε έτσι ώστε να πάει παντού.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη ζεστή εστία και, μόλις πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε και σερβίρουμε τη μανιάτικη μπακαλιαρόσουπα.
Μυστικά
Στη Μάνη τον παστό μπακαλιάρο τον κάνουν, πέρα από τηγανητό ή πλακί, και σούπα, κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται σε άλλα μέρη της χώρας. Ενδιαφέρον έχει η προσθήκη αλευριού που συμβάλλει στο να μην κόψει το αυγολέμονο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 94.