Σα να έχει λίγο κρύο σήμερα; Για να ζεσταθούμε θα φτιάξουμε αυτή τη γευστική ψαρόσουπα με τα λαχανικά.
30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να υπερκαλύπτονται τα λαχανικά κατά 3 - 4 εκ.
- και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 30 λεπτά (από την ώρα του βρασμού), μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
- Τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πιπέρι, ανακινούμε ελαφρώς την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά μέχρι να γίνει το ψάρι.
- Σε ένα βαθύ πιάτο διαλύουμε το αλεύρι με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε πολύ καλά να μη σβολιάσει και περιχύνουμε τη σούπα με το μείγμα.
- Σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού, την αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από την εστία.
- Αυγολέμονο: Σε δύο μπολ χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και, αφού ενωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το λεμόνι.
- Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και με σιγανή ροή τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ καλά για να μην κόψει.
- Οταν το μείγμα των αυγών έχει ζεσταθεί πολύ καλά, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε έτσι ώστε να πάει παντού.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη ζεστή εστία και, μόλις πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
- Λίγα λόγια για τη συνταγή: Στη Μάνη τον παστό μπακαλιάρο τον κάνουν, πέρα από τηγανητό ή πλακί, και σούπα, κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται σε άλλα μέρη της χώρας.
- Ενδιαφέρον έχει η προσθήκη αλευριού που συμβάλλει στο να μην κόψει το αυγολέμονο.
- Τη συνταγή μας παραχώρησε η κυρία Ελένη Τζικάκου, από το υπό έκδοση βιβλίο της «Η παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη».