Το λουκάνικο κάνει τη διαφορά καθώς ανανεώνει και εμπλουτίζει τη γεύση των φασολιών.
1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Για σερβίρισμα
Διαδικασία
Φασόλια
- Για να ετοιμάσουμε τα μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα και λίγο λουκάνικο βάζουµε τα φασόλια να βράσουν σε µια µεγάλη κατσαρόλα, στο νερό, για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, µέχρι να µαλακώσουν πολύ καλά.
- Στην κατσαρόλα θα πρέπει να έχει αποµείνει τόσος ζωµός ώστε το φαγητό να µοιάζει µε πηχτή σούπα.
- Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό κατά το μαγείρεμα.
- Αν όμως τα προτιµάµε πιο στεγνά, τα σουρώνουµε στο τέλος.
- Σε µια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα σέσκουλα µε το σκόρδο, για περίπου 5 λεπτά, να µαραθούν.
Σερβίρισµα
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα µαυροµάτικα, τα κοµµένα λουκάνικα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το µαϊντανό, τα σέσκουλα, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Μυστικά
Παρά το ότι τα μαυρομάτικα φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα, ο σεφ προτείνει να τα βάλουμε στο νερό αποβραδίς καθότι έτσι γίνονται πολύ τρυφερά.
Στο ποτήρι μας :Το σκόρδο που σοτάρεται με τα σέσκουλα τους δίνει μια ιδιαίτερη γεύση που επιτρέπουν να ακολουθήσουν οινικά τα φασόλια και τα λουκάνικα. Ένα ρουστίκ κόκκινο κρασί από τη Νάουσα ή ένα μαλακό Merlot.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 48.