ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαύρος χοίρος με κόκκινο λάχανο, δαμάσκηνα, κόκκινο κρασί και λικέρ πικραμύγδαλοΜαύρος χοίρος με κόκκινο λάχανο, δαμάσκηνα, κόκκινο κρασί και λικέρ πικραμύγδαλο

Τι είναι ο μαύρος χοίρος;

● Εκτρέφεται σε ορισμένα χωριά των νομών Ηλείας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας κ.α. Προήλθε από διασταύρωση του ντόπιου αβελτίωτου ελληνικού χοίρου με κάπρους της φυλής Large Black που είχαν εισαχθεί στη χώρα μας πριν από το 1940. Τα ζώα έχουν χρώμα μαύρο ή σκούρο γκρι και βάρος 130 – 180 κιλά. Οι χοιρομητέρες γεννούν δύο φορές το χρόνο 8 – 12 γουρουνάκια.

● Το κρέας του µαύρου χοίρου έχει εντονότερη γεύση από του συµβατικού και το χρώµα του είναι πιο κόκκινο (μοιάζει με του αγριογούρουνου). Είναι µαλακό και χυµώδες. Μαγειρεύεται στον ίδιο χρόνο που χρειάζεται το συµβατικό χοιρινό. Είναι προτιμότερο να το µαγειρεύουµε µε το λίπος του, για να µη στεγνώνει. Στην αγορά βρίσκουμε προς το παρόν μικρές ποσότητες από προϊόντα μαύρου χοίρου (έτοιμα ρολά, πανσέτα, λουκάνικα κ.ά.).

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τον μαύρο χοίρο με κολοκύθα, τζίντζερ και κανελογαρίφαλα ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200° C.
  2. Σε μια μεγάλη γάστρα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κολοκύθα και ανακατεύουμε.
  3. Ψήνουμε για 1 ώρα + 30 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε τη γάστρα προσεκτικά για να μην καούμε, σκορπίζουμε την κολοκύθα, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν η κολοκύθα και το κρέας.
  5. Αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού, τα καρφάκια γαρίφαλου, τα ξυλάκια κανέλας και σερβίρουμε το φαγητό με τα νόστιμα ζουμιά του (χωρίς να τα δέσουμε σε σάλτσα).

Στο ποτήρι μας ένα πλούσιο βαρελάτο, ώριμο Chardonnay.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών