ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαύρος χοίρος στην κατσαρόλα με λάχανο τουρσίΜαύρος χοίρος στην κατσαρόλα με λάχανο τουρσί
40' προετοιμασία
2 ώρες και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαύρο χοίρο με κόκκινο λάχανο, δαμάσκηνα, κόκκινο κρασί και λικέρ πικραμύγδαλο, αρχικά ζεματίζουμε, σε μια κατσαρόλα, με άφθονο νερό που κοχλάζει, το μπούτι από μαύρο χοίρο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.
  2. Ξαφρίζουμε καλά με μια τρυπητή κουτάλα.
  3. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε το μπούτι από μαύρο χοίρο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  4. Έπειτα, το αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  6. Σοτάρουμε το μπούτι από μαύρο χοίρο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  7. Αφαιρούμε το μπούτι από μαύρο χοίρο με τρυπητή κουτάλα.
  8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και το σέλινο για 5-6 λεπτά, μέχρι να «μαραθούν» ελαφρώς.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μπούτι από μαύρο χοίρο, το μπούκοβο, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
  11. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να σκεπάσει τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  12. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα. (Ελέγχουμε και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί).
  13. Παράλληλα, βάζουμε σε ένα μπολ το λάχανο μαζί με το ξίδι και αλάτι και το πιέζουμε με τα χέρια μας για να μαλακώσει.
  14. Το αφήνουμε να μαριναριστεί μέχρι να το χρειαστούμε.
  15. Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε το λικέρ και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.
  16. Στραγγίζουμε το λάχανο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα δαμάσκηνα και το λικέρ.
  17. Ανακατεύουμε πολύ απαλά, για να μη διαλύσουμε το μπούτι από μαύρο χοίρο, και σιγομαγειρεύουμε για ακόμα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Ένα ώριμο, πλούσιο Αγιωργίτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 129.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών