Είναι ένα από τα πιάτα που ετοιμάζει πολύ συχνά στα καλοκαιρινά και φθινοπωρινά καλέσματα, όσο υπάρχουν οι γλυκές εποχικές μελιτζάνες η Μάρω Πρεβελάκη, μια από τις πρωταγωνίστριες του αφιερώματος του Γαστρονόμου στις οικοδέσποινες των Αθηνών. Μία συνταγή που παραπέμπει στην κρητική καταγωγή του ζεύγους Πρεβελάκη, που μας υποδέχτηκε στο σπίτι του – η Μάρω από τη Σητεία, ο Γιώργος από το Ρέθυμνο.
30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα και σάλτσα ντομάτας προαιρετικά, αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 20-30 λεπτά.
- Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε τις φέτες με λίγο από το ελαιόλαδο και τις στρώνουμε σε μεγάλο ταψί, το πολύ σε δύο στρώσεις.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν καλά.
- Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 4 κουτ. από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 3-4 κουτ. σούπας νερό.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε-αχνίζουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40-45 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
- Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ξεφουρνίζουμε τις μελιτζάνες, αλλά δεν σβήνουμε τον φούρνο.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο βαθύ ταψί και στρώνουμε εκεί εναλλάξ φέτες μελιτζάνας και σάλτσα, τελειώνοντας με σάλτσα.
- Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μισολιώσουν τα κομμάτια φέτας και να ροδίσουν.
- Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.