ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGubana Friulana - ιταλικό τσουρέκι γεμιστό με καρύδιαΙταλικό τσουρέκι γεμιστό με καρύδια (Gubana Friulana)

Το migliaccio είναι ένα κλασικό ναπολιτάνικο ψητό γλυκό που φτιάχνουν συνήθως την εποχή του Καρναβαλιού. Άλλοτε είναι πιο στεγνό σε υφή και θυμίζει κέικ και άλλοτε πιο κρεμώδες. Το όνομά του το πήρε από τη λέξη miglio που σημαίνει καλαμπόκι, κι αυτό γιατί κάποτε το έφτιαχναν με καλαμποκάλευρο.

20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Κομμάτια: περίπου 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μιλιάτσιο (miglaccio), ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τις βανίλιες και 40 γρ. από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Όταν αρχίσει το βράσιμο, αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
  4. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και το λιμοντσέλο.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, περνώντας το μέσα από ψιλό σουρωτό, και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αφού κρυώσει καλά το μείγμα με το σιμιγδάλι, το ενώνουμε με το μείγμα του τυριού και ανακατεύουμε καλά.
  7. Σε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 22-24 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο, αδειάζουμε το μείγμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  8. Σερβίρουμε το μιλιάτσιο κρύο, με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT