ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡολό μοσχαριού με μήλα, μπαχαρικά και μέλιΜοσχαρίσιο ρολό με μήλα, μπαχαρικά και μέλι
20' προετοιμασία
3 ώρες και 15' μαγείρεμα
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το άλειμμα

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχαρίσιο ρολό με μυρωδκά και σος περαστή, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το άλειμμα.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε το μοσχάρι σε επιφάνεια, απλώνουμε τα 3/4 του αλείμματος και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.
  3. Δένουμε με σπάγκο ή πηγαίνουμε με το άλειμμα στον κρεοπώλη και του ζητάμε να το ετοιμάσει και να το τυλίξει με το δίχτυ.
  4. Αλείφουμε με το υπόλοιπο άλειμμα την εξωτερική πλευρά του ρολού.
  5. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, να μαριναριστεί.
  6. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο, το αφήνουμε για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Έπειτα, αφαιρούμε τη μεμβράνη.
  8. Στερεώνουμε μια σχάρα μέσα στη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι. Αν δεν έχουμε, εφαρμόζουμε μέσα στη γάστρα ένα τσέρκι ή ένα μεταλλικό καλαθάκι. Σκοπός είναι να ψηθεί το ρολό χωρίς να ακουμπάει στα υγρά.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  10. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι.
  11. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το καρότο με αλατοπίπερο για περίπου 5 λεπτά.
  12. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό.
  13. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, να πάρει βράση ο ζωμός, και αδειάζουμε στη γάστρα.
  14. Βάζουμε το ρολό στη σχάρα και κλείνουμε με το καπάκι.
  15. Σιγοψήνουμε για 3 ώρες. Ελέγχουμε στα μισά του ψησίματος και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
  16. Βγάζουμε το ρολό σε πιατέλα, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σάλτσα

  1. Σουρώνουμε τα υγρά της γάστρας σε μια κατσαρόλα.
  2. Για να απομακρύνουμε το λίπος από τα υγρά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα παγάκια. Το λίπος θα κολλήσει πάνω τους, θα τα βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα και θα τα πετάξουμε μαζί με το λίπος.
  3. Αδειάζουμε τα λαχανικά στον πολυκόφτη.
  4. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα με το υγρό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Αδειάζουμε το υγρό στον πολυκόφτη με τα λαχανικά.
  6. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και τη μουστάρδα και τα πολτοποιούμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.

Σερβίρισμα

  1. Αφαιρούμε τον σπάγκο από το ρολό και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δοντάκια, σε λεπτές φέτες.
  2. Περιχύνουμε, το μοσχαρίσιο ρολό, με λίγη από τη σάλτσα και την υπόλοιπη την αφήνουμε δίπλα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.

Μυστικά

*Σπιτικό μείγμα «ρας ελ χανούτ»: Ανακατεύουμε 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο ξερό σε σκόνη με 2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο κοπανισμένο, 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο, 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κάρδαμωμου καλά κοπανισμένους και 1/2 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μια Σητεία! Ένα ιδιαίτερο κόκκινο κρασί από Λιάτικο!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών