ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό του κουταλιού πορτοκάλιΓλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
50' προετοιμασία
12' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 2'

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Για τη μους σοκολάτα

Για το κραμπλ βρόμης

Διαδικασία

  1. Για τη μους σοκολάτα με Grand Marnier και ξύσμα πορτοκαλιού, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά μαζί με τους κρόκους και ξεκινάμε να τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα.
  3. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με ένα θερμόμετρο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι η ένδειξη να φτάσει στους 120° C (μετά από περίπου 4 - 5 λεπτά βρασμού), οπότε το αποσύρουμε.
  4. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, με αργή ροή, μέσα στα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο μείγμα.
  5. Επειδή θα έχει ζεσταθεί από το σιρόπι, χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
  6. Τέλος ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος (σε δύο δόσεις) και το Grand Marnier, ανακατεύοντας καλά. Αδειάζουμε τη μους σε ποτήρια, χωρίς να τα γεμίσουμε μέχρι επάνω. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 - 4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Κραμπλ βρόμης

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά (θα θυμίζει μαλακή ζύμη μπισκότου). Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λε- πτά, να σφίξει ελαφρώς.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Θρυμματίζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια σκορπίζοντάς τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 - 12 λεπτά.
  3. Αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε με αυτά τις μους όταν πρόκειται να τις σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών