Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα που συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο και περιέχει οπωσδήποτε ζουμί από το ψάρι. Σερβίρεται ζεστή σε βαθιά πιάτα, με τον μπακαλιάρο από πάνω. Αν δεν έχετε γουδί, περάστε τις πατάτες ζεστές από το μύλο των λαχανικών και δουλέψτε τες μετά με κουτάλα.

10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Για τον μπακαλιάρο

Για την αλιάδα

Διαδικασία

Αλιάδα

  1. Κανονίζουμε το χρόνο για να σερβίρουμε τον μπακαλιάρο και την αλιάδα ζεστά.
  2. Κρατάμε στην άκρη δύο μικρά κομμάτια μπακαλιάρου και τα βράζουμε σε κατσαρολάκι με 1 - 1½ ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο νερό τις πατάτες με το φλούδι τους, μέχρι να γίνουν (τις τρυπάμε με ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι - πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).
  4. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα δουλεύουμε εντατικά με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι.
  6. Το μείγμα είναι πηχτό, οπότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου, που πρέπει να είναι χλιαρό, και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κάπως μελάτο. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ νερουλή η αλιάδα ούτε πολύ σφιχτή.
  7. Ελέγχουμε το αλάτι, μπορεί να χρειάζεται λίγο.

Μπακαλιάρος

  1. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και από τις δύο πλευρές.
  2. Σερβίρουμε την αλιάδα με τον μπακαλιάρο και βραστά λαχανικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών