10'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6
Για τον μπακαλιάρο
Για την σκορδαλιά
Διαδικασία
Σκορδαλιά
- Για τη σκορδαλιά με πατάτα, κανονίζουμε το χρόνο για να σερβίρουμε τον μπακαλιάρο και την αλιάδα ζεστά.
- Κρατάμε στην άκρη δύο μικρά κομμάτια μπακαλιάρου και τα βράζουμε σε κατσαρολάκι με 1 - 1½ ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο νερό τις πατάτες με το φλούδι τους, μέχρι να γίνουν (τις τρυπάμε με ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι - πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).
- Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα δουλεύουμε εντατικά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι.
- Το μείγμα είναι πηχτό, οπότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου, που πρέπει να είναι χλιαρό, και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κάπως μελάτο. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ νερουλή η αλιάδα ούτε πολύ σφιχτή.
- Ελέγχουμε το αλάτι, μπορεί να χρειάζεται λίγο.
Μπακαλιάρος
- Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρουμε την αλιάδα με τον μπακαλιάρο και βραστά λαχανικά.