(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Φτιάχνουμε πρώτα το μπισκότο της βάσης: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το βούτυρο.
Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι για περίπου 2 λεπτά.
Το μπισκότο γίνεται «ψιχουλιαστό» και σκληρό. Το αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 25×25 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα.
Απλώνουμε και πατικώνουμε το μείγμα με τα χέρια, ώστε να έχουμε μια ενιαία βάση.
Βάζουμε το μπισκότο στον φούρνο (δεν χρειάζεται να τον προθερμάνουμε) και το ψήνουμε στον αέρα για 25 με 30 λεπτά.
Δεν αλλάζει ιδιαίτερα χρώμα, απλώς σκληραίνει. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 3 ώρες.
Μετά φτιάχνουμε την κρέμα: Ξετυλίγουμε τις καραμέλες και τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά από την αρχή, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το μείγμα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια τις λιώνουμε σε μπεν μαρί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από την κρύα, μπισκοτένια βάση.
Την απλώνουμε αμέσως, διότι αν μείνει, θα πήξει.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς εκτός ψυγείου, για τουλάχιστον 6 ώρες.
Μετά ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε σε μπάρες περίπου 4×9 εκ., τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο.
Για να φτιάξουμε μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα κα σοκολάτα, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο.
Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι για περίπου 2 λεπτά. Το μπισκότο γίνεται «ψιχουλιαστό» και σκληρό.
Το αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 25x25 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα.
Απλώνουμε και πατικώνουμε το μείγμα με τα χέρια, ώστε να έχουμε μια ενιαία βάση.
Βάζουμε το μπισκότο στον φούρνο (δεν χρειάζεται να τον προθερμάνουμε) και το ψήνουμε στον αέρα για 25 με 30 λεπτά. Δεν αλλάζει ιδιαίτερα χρώμα, απλώς σκληραίνει.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 3 ώρες.
Γέμιση
Ξετυλίγουμε τις καραμέλες και τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά από την αρχή, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το μείγμα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια τις λιώνουμε σε μπεν μαρί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από την κρύα, μπισκοτένια βάση.
Την απλώνουμε αμέσως, διότι αν μείνει, θα πήξει.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς εκτός ψυγείου, για τουλάχιστον 6 ώρες.
Επικάλυψη
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Την αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε σε μπάρες περίπου 4x9 εκ., τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά
Για το ψήσιμο και το φορμάρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ανοξείδωτο παραλληλόγραμμο ταψί μιας χρήσης.
Όποτε βγάζουμε μια μπάρα από το ψυγείο, την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προτού τη φάμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 3.