(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Φτιάχνουμε πρώτα το μπισκότο της βάσης: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το βούτυρο.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι για περίπου 2 λεπτά.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Το μπισκότο γίνεται «ψιχουλιαστό» και σκληρό. Το αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 25×25 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Απλώνουμε και πατικώνουμε το μείγμα με τα χέρια, ώστε να έχουμε μια ενιαία βάση.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Βάζουμε το μπισκότο στον φούρνο (δεν χρειάζεται να τον προθερμάνουμε) και το ψήνουμε στον αέρα για 25 με 30 λεπτά.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Δεν αλλάζει ιδιαίτερα χρώμα, απλώς σκληραίνει. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 3 ώρες.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Μετά φτιάχνουμε την κρέμα: Ξετυλίγουμε τις καραμέλες και τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά από την αρχή, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το μείγμα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια τις λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από την κρύα, μπισκοτένια βάση.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Την απλώνουμε αμέσως, διότι αν μείνει, θα πήξει.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς εκτός ψυγείου, για τουλάχιστον 6 ώρες.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Μετά ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.

Μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα βήμα-βήμα

Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε σε μπάρες περίπου 4×9 εκ., τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπάρες με μέλι, σουσάμι, ξερά σύκα και επικάλυψη σοκολάταςΜπάρες με μέλι, σουσάμι, ξερά σύκα και επικάλυψη σοκολάτας
40' προετοιμασία
30' ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 16

Βάση

Γέμιση

Επικάλυψη

Διαδικασία

Μπισκότα βάσης

  1. Για να φτιάξουμε μπάρες με λευκό μπισκότο, καραμέλα κα σοκολάτα, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο.
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι για περίπου 2 λεπτά. Το μπισκότο γίνεται «ψιχουλιαστό» και σκληρό.
  4. Το αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 25x25 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Απλώνουμε και πατικώνουμε το μείγμα με τα χέρια, ώστε να έχουμε μια ενιαία βάση.
  6. Βάζουμε το μπισκότο στον φούρνο (δεν χρειάζεται να τον προθερμάνουμε) και το ψήνουμε στον αέρα για 25 με 30 λεπτά. Δεν αλλάζει ιδιαίτερα χρώμα, απλώς σκληραίνει.
  7. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 3 ώρες.

Γέμιση

  1. Ξετυλίγουμε τις καραμέλες και τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
  3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά από την αρχή, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το μείγμα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια τις λιώνουμε σε μπεν μαρί.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από την κρύα, μπισκοτένια βάση.
  5. Την απλώνουμε αμέσως, διότι αν μείνει, θα πήξει.
  6. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς εκτός ψυγείου, για τουλάχιστον 6 ώρες.

Επικάλυψη

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  2. Την αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.
  3. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε σε μπάρες περίπου 4x9 εκ., τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο.

Μυστικά

Για το ψήσιμο και το φορμάρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ανοξείδωτο παραλληλόγραμμο ταψί μιας χρήσης. Όποτε βγάζουμε μια μπάρα από το ψυγείο, την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προτού τη φάμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 3.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών