30'
προετοιμασία
22' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 22'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια με κιμά ανάμεικτο από μοσχάρι και χοιρινό, με μπαχαρικά, γιαούρτι και εσπεριδοειδή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ και την πάπρικα, για 4 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τους δύο κιμάδες και προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Τα ζυμώνουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά, βρέχοντας τακτικά τις παλάμες μας με νερό για να μην κολλάνε, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ομοιογενές.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Πλάθουμε 8 μπιφτέκια, λαδώνοντας τακτικά τις παλάμες μας.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το γκριλ σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε τα μπιφτέκια σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, για 6 λεπτά από κάθε πλευρά, ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις) για περίπου 22 λεπτά.
- Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στα κάρβουνα, σε δυνατή θράκα, για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά ή για τον ίδιο χρόνο σε ένα σκέτο αντικολλητικό σχαροτήγανο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.