ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
καρπασίτικα κουλούριαΚαρπασίτικα κουλούρια
15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: Για 1 καρβέλι

Διαδικασία

  1. Για τις μπουκιές μάραθου σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 ml χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι μέχρι να διαλυθούν.
  2. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να το χρειαστούμε (όχι πάνω από 5-10 λεπτά).
  3. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά με τον γάντζο. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε σε μπολ με τα χέρια.
  4. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σουσάμι και, αν χρειάζεται, λίγο χλιαρό νερό ακόμα, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, σφιχτή ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή βάζουμε όλο τον κάδο με τη ζύμη σε μια σακούλα και τη δένουμε καλά
  6. Την καλύπτουμε με χοντρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει.
  7. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια. Ακουμπάμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε ένα χοντρό μπαστούνι.
  8. Το τυλίγουμε σε σχήμα κόλουρου κώνου (σαν ένα λοφάκι στριφογυριστό).
  9. Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τομές από την άκρη μέχρι τη μέση της ζύμης σε ισομεγέθη διαστήματα.
  10. Aν δεν θέλουμε να πειραματιστούμε, απλώς πλάθουμε ένα καρβέλι και το χαράσσουμε ελαφρώς στο κέντρο με 3-4 παράλληλες χαρακιές.
  11. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και βάζουμε μέσα το ψωμί, σκεπασμένο χαλαρά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας
  12. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το ψωμί να φουσκώσει για άλλη 1/2 ώρα.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών