Διαδικασία
- Για το Μπούτι κατσικιού αρωματικό και ζουμερό, ψημένο σε «πηλό» αλατιού ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το βούτυρο με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, αλάτι (όχι το χοντρό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Τρυπάμε σε διάφορα μέρη το κρέας και γεμίζουμε τις σχισμές με το μείγμα που φτιάξαμε.
- Αλείφουμε με όσο μείγμα περισσέψει την επιφάνεια του κρέατος.
- Το αλατοπιπερώνουμε καλά (δεν πρέπει να φοβόμαστε το αλάτι, καθότι το χοντρό αλάτι δεν θα «αλμυρίσει» το κρέας - το χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε το μπούτι, αφού το καλύψουμε με λαδόκολλα, ώστε να ψηθεί μέσα στους χυμούς του).
- Τυλίγουμε το μπούτι σφιχτά με μια μεγάλη λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
- Ανακατεύουμε το χοντρό αλάτι με περίπου 2 φλιτζάνια νερό, μέχρι να γίνει σαν πηλός ή σαν βρεγμένη άμμος.
- Καλύπτουμε με το αλάτι τη λαδόκολλα (χτίζουμε τρόπον τινά το μπούτι) και ψήνουμε αρχικά για 1 ώρα.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Το αλάτι θα έχει γίνει σκληρό σαν πέτρα - θα πρέπει προσεκτικά να το σπάσουμε με ένα αιχμηρό αλλά σκληρό μαχαίρι.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Μια κεφαλονίτικη Μαυροδάφνη θα ταιριάξει με το κατσικάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.