Τι ήταν πιο νόστιμο, το μπράουνι ή οι ζαχαροπλάστισσες; Εύλογη απορία με τόσο όμορφα κορίτσια, την Όλγα Στεφανίδου και την Κλειώ Πατηνιώτη, δύο αχώριστες φίλες και μέλλουσες κουμπάρες, που μας γλύκαναν με έναν σοκολατένιο δυναμίτη.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8 - 10

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα μεταλλικό μπολ και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν. Μπορούμε επίσης να τα λιώσουμε στα μικροκύματα, σε μεσαία ένταση, για 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα τα ανακατεύουμε και, αν δεν έχουν λιώσει, τα βάζουμε ξανά στον φούρνο για λίγο ακόμα.
  2. Βγάζουμε το μπολ από το μπεν μαρί ή από τον φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε στο μείγμα τα αυγά ένα ένα και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε λίγο, ίσα ίσα να ενωθούν με το μείγμα της σοκολάτας.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψάκι ή σε ταψί επενδεδυμένο με βουτυρωμένη λαδόκολλα.
  6. Κόβουμε τις καραμέλες στα τέσσερα, τις αλευρώνουμε για να μην καθίσουν στον πυθμένα του ταψιού και τις σκορπίζουμε εδώ κι εκεί πάνω από το μείγμα του μπράουνι. Τις πατάμε λίγο με ένα κουτάλι να βυθιστούν στο μείγμα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, στον αέρα, για περίπου μισή ώρα. Το κέντρο του γλυκού δεν πρέπει να έχει ψηθεί εντελώς, αλλά να είναι ελαφρώς ζουμερό.
  8. Κόβουμε σε κομμάτια, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη ή κακάο και σερβίρουμε αμέσως.
  9. Μυστικά:
  10. Αν δεν το καταναλώσουμε όσο είναι ζεστό, το διατηρούμε εκτός ψυγείου για να μην πετρώσουν οι καραμέλες. Ιδανικά, πριν από το σερβίρισμα, το ξαναζεσταίνουμε είτε στα μικροκύματα είτε σε συμβατικό φούρνο, για να λιώσουν ξανά οι καραμελίτσες.
  11. Ακόμα κι αν η Όλγα δεν είναι απολύτως σύμφωνη, μπορούμε, αν προτιμάμε, να αντικαταστήσουμε τις καραμελίτσες με αντίστοιχη ποσότητα σε ξηρούς καρπούς ή σε κομματάκια σοκολάτας.
  12. Αλευρώνοντας τις καραμέλες, εμποδίζουμε να πέσουν στον πάτο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε όταν προσθέτουμε κομματάκια σοκολάτας ή σταφίδες σε κέικ.   

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών