ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜύδια σαγανάκιΜύδια σαγανάκι
45' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σκορδαλιά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μύδια τηγανητά με σκορδαλιά, ξεκινάμε βάζοντας σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα τα μύδια και τα καλύπτουμε με νερό.
  2. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα, σκεπάζουμε με το καπάκι της και βράζουμε για 3-4 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα μύδια, πετώντας όσα δεν άνοιξαν.
  3. Σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε στην άκρη 200 ml.
  4. Αφήνουμε τα μύδια να κρυώσουν εντελώς, αφαιρούμε την ψίχα, τη βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Σε μέτρια, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Τινάζουμε τα μύδια μέσα σε σήτα για να φύγει η περίσσεια του αλευριού και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σκορδαλιά

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη την ψίχα ψωμιού με τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον μισό ζωμό από τα μύδια που αφήσαμε κατά μέρος, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής σκορδαλιά σαν κρέμα. Αν προκύψει πολύ σφιχτή, ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό μυδιών και χτυπάμε για λίγο ακόμα, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών