ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικαΝτολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα
40' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για τους μυτιληνιοί κρεμμυδοντολμάδες με κιμά και κουκουνάρια, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια προσεκτικά: φροντίζουμε η άκρη με τις ρίζες να μείνει άθικτη. Την καθαρίζουμε μεν, αλλά δεν μπήγουμε βαθιά το μαχαίρι, για να μη μείνει τρύπα όταν θα βγάλουμε τις εσωτερικές στιβάδες και θα τα γεμίσουμε.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα κρεμμύδια, άκοπα, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με ένα πιρουνάκι «τσιμπάμε» και αφαιρούμε τις εσωτερικές στιβάδες (τις οποίες κρατάμε στην άκρη), αφήνοντας ένα κέλυφος περίπου2-3 στιβάδες.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 ml από το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
  5. Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών που είχαμε κρατήσει και το ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα και το σκόρδο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει ελαφρώς το μείγμα.
  7. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που ιδανικά να τα χωράει ακριβώς.
  8. Ρίχνουμε 300 ml νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να εξατμιστούν τα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών