Αστική συνταγή που απαντά σε πολλές περιοχές της χώρας. Της Θεσσαλονίκης έχει κάτι το ξεχωριστό, καθότι πιο πλούσια σε υλικά και αρώματα.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Για το νουά

Διαδικασία

  1. Νουά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι μαζί  με τη δάφνη και πιπέρι για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 3- 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά, τα μανιτάρια, το μαϊντανό και το ξύλο κανέλας, σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας ιδανικά σε μια γάστρα (ή σε μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια και καπάκι, κατάλληλη για φούρνο) και προσθέτουμε 500 ml νερό.
  6. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει.
  7. Στα μισά του μαγειρέματος γυρίζουμε το κρέας και από την άλλη πλευρά, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  8. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
  9. Βγάζουμε το κρέας από το σκεύος σε μια πιατέλα και τα λαχανικά σε ένα μπολ.
  10. Σουρώνουμε το ζωμό που έχει μείνει σε μια κατσαρόλα.
  11. Κρατάμε τη μισή ποσότητα λαχανικών στην άκρη για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε στο μούλτι για περίπου 2 λεπτά.
  12. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα με το ζωμό και βράζουμε για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
  13. Αν παρ’ ελπίδα είναι πηχτή, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις.
  14. Σουρώνουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα.
  15. Κόβουμε το κρέας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
  16. Σερβίρουμε με τα μελωμένα λαχανικά, τη σάλτσα (σε σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει) και συνοδεύουμε με ρύζ ι σπυρωτό, που έχουμε νοστιμίσει με λίγο βούτυρο και αλατοπίπερο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών