ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικαΝτολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Τεμάχια: περίπου 70 μικρά

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και κορινθιακή σταφίδα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για περίπου 1/2 - 1 λεπτό, ώστε να απομακρύνουμε τη γεύση της άρμης, και τα στραγγίζουμε.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Προσθέτουμε το δυόσμο, τον άνηθο, το μπαχάρι, το μπούκοβο, αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα του χυμού λεμονιού και ανακατεύουμε.
  6. Ξεδιαλέγουμε τα πιο μεγάλα και σκληρά αμπελόφυλλα (περίπου 10) και τα αφήνουμε στην άκρη.
  7. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο 1 - 2 κουτ. γλυκού από τη γέμιση (ανάλογα με το μέγεθός τους).
  8. Διπλώνουμε την κορυφή και τις δύο άκρες του φύλλου σε φάκελο και τυλίγουμε σε ρολάκι. Επειδή το ρύζι με το μαγείρεμα θα φουσκώσει, προσέχουμε να μην τυλίξουμε πάρα πολύ σφιχτά το ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
  9. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε τα αμπελόφυλλα που είχαμε κρατήσει στην άκρη σε 2 στρώσεις, ώστε να καλύψουν καλά τον πυθμένα.
  10. Τακτοποιούμε όμορφα τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο και μετά σε στρώσεις, και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο λεμονοχυμό και 600 ml ζεστό νερό.
  11. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο, ώστε να συγκρατεί τα ντολμαδάκια στη θέση τους κατά το μαγείρεμα.
  12. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να μελώσει το ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 123.

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών