30' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης με μια ιδέα παστό μπακαλιάρο, αρχικά βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε ένα σουρωτήρι, το στερεώνουμε πάνω από ένα μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι οι ντομάτες να στραγγίξουν καλά.
  2. Στη συνέχεια, κρατάμε τις ντομάτες και τα υγρά τους ξεχωριστά. Παρόλο που θα τα ανακατέψουμε στη συνέχεια μέσα στο χυλό, με τον τρόπο αυτό οι ντομάτες θα μείνουν ντούρες και θα στέκονται ελαφρώς στο δόντι.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις ντομάτες, νωπές και λιαστές, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τον μπακαλιάρο, την μπίρα, το αναψυκτικό σόδα, τα υγρά από το στράγγισμα της ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Προσθέτουμε όσο από το κοσκινισμένο αλεύρι χρειάζεται, ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Έτσι, οι κεφτέδες θα γίνουν τραγανοί και θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι.
  6. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  7. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε δόσεις από τον παγωμένο χυλό στο καυτό λάδι.
  8. Τηγανίζουμε μέχρι οι ντοματοκεφτέδες να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντάς τους τακτικά μέσα στο λάδι.
  9. Στραγγίζουμε τους κεφτέδες σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς, κατά προτίμηση συνοδεύοντας με συριανή μαϊντανοσαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών