Για το πιάτο αυτό, που μαγειρεύεται για ιδιαίτερες περιστάσεις στο Μπουρούντι, το αρνί ψήνεται για ώρα, κρεμασμένο πάνω από τη φωτιά και σκεπασμένο με φύλλα μπανάνας, μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό. Προσαρμόζοντας τη συνταγή για τις ανάγκες μιας οικιακής κουζίνας, βράζουμε πρώτα το αρνί μαζί με μυρωδικά, πριν το μεταφέρουμε στον φούρνο. Τα κρεμμύδια κόβονται σε μεγάλες φέτες και δημιουργούν μία επιπλέον νόστιμη στρώση πάνω από το αρνί.

15' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψητό αρνί με κρεμμύδια (ουμουτσόπο), σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το αρνί, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και καλύπτουμε με νερό.
  2. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 ώρα, ξαφρίζοντας για όσο χρειάζεται.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά.
  5. Από πάνω απλώνουμε και μία λαδόκολλα στις ίδιες διαστάσεις με το αλουμινόχαρτο.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μισό λάδι με 1 κουτ. γλυκού αλάτι και τη μισή ποσότητα σκόρδου.
  7. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια αρνιού από την κατσαρόλα και τα απλώνουμε στο ταψί.
  8. Τα αλείφουμε καλά με το αρωματισμένο λάδι, κλείνουμε το αρνί με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο σε πακέτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  9. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλάτι και το υπόλοιπο σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  10. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, ανοίγουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, καλύπτουμε το αρνί με τα κρεμμύδια και το λάδι τους και ξαναψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Σερβίρουμε τοψητό αρνί με κρεμμύδια (ουμουτσόπο) με τηγανητές πλαντέινς ή με πουρέ της αρεσκείας μας ή με αφράτο ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 193.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών