Νηστήσιμη πανακότα με γάλα αμυγδάλου!
Υλικά
Μερίδες: 8
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Σχίζουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι το κλωναράκι της βανίλιας στη μέση.
- Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το κλωναράκι για να μαζέψουμε τα σποράκια του και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το άδειο κλωναράκι.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
- Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι και μοιράζουμε το μείγμα σε 8 φορμάκια χωρητικότητας 80 ml.
- Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Σάλτσα: Ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος (να μη βράσει) και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί αρκετά.
- Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς και ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού λίγη από τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε και, όταν λιώσει, ρίχνουμε λίγη ακόμη.
- Οταν λιώσει και αυτή, ρίχνουμε λίγη ακόμη.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να λιώσουμε όλη τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε συνεχώς και, όταν η καραμέλα πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, προσθέτουμε, με μεγάλη προσοχή για να μην καούμε, τη ζεσταμένη κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βγάζουμε τις πανακότες από το ψυγείο.
- Βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα τα φορμάκια σε καυτό νερό για να ζεστάνουμε λίγο τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε προσεκτικά τις πανακότες, αναποδογυρίζοντάς τες σε πιατάκια.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε.
- Μυστικό: Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε άγαρ άγαρ για να πήξει η πανακότα.
- Πρόκειται για μια φυτική σκόνη, εναλλακτική της ζελατίνης, η οποία φτιάχνεται από οστά ζώων και γι’ αυτό δεν θεωρείται από πολλούς νηστήσιμη.