ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠανακότα με φράουλεςΠανακότα με φράουλες
10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 8

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πανακότα με σάλτσα καραμέλας, αρχικά σχίζουμε, με ένα αιχμηρό μαχαίρι, το κλωναράκι της βανίλιας στη μέση.
  2. Έπειτα, με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το κλωναράκι για να μαζέψουμε τα σποράκια του.
  3. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το άδειο κλωναράκι.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
  6. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι και μοιράζουμε το μείγμα σε 8 φορμάκια χωρητικότητας 80 ml.
  8. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σάλτσα

  1. Ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος (να μη βράσει) και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  2. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί αρκετά.
  3. Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς και ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού λίγη από τη ζάχαρη.
  4. Ανακατεύουμε και, όταν λιώσει, ρίχνουμε λίγη ακόμη.
  5. Όταν λιώσει και αυτή, ρίχνουμε λίγη ακόμη.
  6. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να λιώσουμε όλη τη ζάχαρη.
  7. Ανακατεύουμε συνεχώς και, όταν η καραμέλα πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, προσθέτουμε, με μεγάλη προσοχή για να μην καούμε, τη ζεσταμένη κρέμα γάλακτος.
  8. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  10. Βγάζουμε τις πανακότες από το ψυγείο.
  11. Βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα τα φορμάκια σε καυτό νερό για να ζεστάνουμε λίγο τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε προσεκτικά τις πανακότες, αναποδογυρίζοντάς τες σε πιατάκια.
  12. Περιχύνουμε, την πανακότα, με τη σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε.

Μυστικά

Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε άγαρ άγαρ για να πήξει η πανακότα. Πρόκειται για μια φυτική σκόνη, εναλλακτική της ζελατίνης, η οποία φτιάχνεται από οστά ζώων και γι’ αυτό δεν θεωρείται από πολλούς νηστήσιμη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 49.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Αμυγδάλου

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών