ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλοπούλα γεμιστή με ψιλοκομμένο χοιρινό και ξερά φρούταΓαλοπούλα γεμιστή με ψιλοκομμένο χοιρινό και ξερά φρούτα Η γαλοπούλα στο ζακυνθινό τραπέζι είναι ένας νεωτερισμός σχετικά πρόσφατος. Η παλαιότερη επιλογή είναι ένα τροφαντό, καλοζωισμένο χωριάτικο κοτόπουλο. Ο τρόπος ψησίματος είναι παρόμοιος, το ίδιο και τα αρτύματα. Τη συνταγή μάς έδωσε η ζακυνθινή σεφ Kρύστη Καραγεώργου, η οποία ψήνει τη γαλοπούλα σε δύο χρόνους: αρχικά για περίπου 2½ ώρες σε μέτρια θερμοκρασία και στο τέλος για μόλις 30 λεπτά σε δυνατό φούρνο, για να ροδίσει.

Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να «προψήσουμε» τη γαλοπούλα την προηγούμενη ημέρα, να τη διατηρήσουμε το βράδυ στο ψυγείο και την επομένη να ολοκληρώσουμε το ψήσιμό της – η γεύση της παραμένει υπέροχη και γίνεται το ίδιο ζουμερή και ρόδινη όπως και αν την ψήναμε την ίδια ημέρα. Έτσι μένει χρόνος και χώρος στον φούρνο για τα άλλα ψησίματα του γιορτινού τραπεζιού, λόγου χάρη για μια πίτα ή τάρτα της αρεσκείας μας.

 

25' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη γαλοπούλα

Για τις πατάτες

Διαδικασία

Γαλοπούλα

  1. Για την πανεύκολη γαλοπούλα από τη Ζάκυνθο, με λεμονάτες πατατούλες, πρώτα αλατίζουμε τη γαλοπούλα μέσα έξω και την αλείφουμε παντού με το μαλακωμένο βούτυρο, κάνοντας μια απαλή εντριβή με τις παλάμες μας.
  2. Ανασηκώνουμε λίγο το δέρμα της σε μία άκρη και με την παλάμη μας βάζουμε λίγο βούτυρο ανάμεσα στο δέρμα και στη σάρκα.
  3. Βάζουμε στην κοιλιά το κομμένο λεμόνι, στριμώχνοντας μαζί και τα κλωνάρια των μυρωδικών.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Πατάτες

  1. Πλένουμε καλά, βουρτσίζουμε και σκουπίζουμε τις πατάτες.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να γίνουν σαν ένα πυκνό ντρέσινγκ.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Αδειάζουμε τις πατάτες με όλα τα υλικά τους σε ένα σχετικά μεγάλο και βαθύ ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόχαρτο και τις απλώνουμε ομοιόμορφα.
  2. Πάνω στο ταψί στερεώνουμε τη σχάρα του φούρνου και επάνω της ακουμπάμε τη γαλοπούλα, ακριβώς πάνω από τις πατάτες (όσο ψήνεται, τα νόστιμα υγρά της θα πέφτουν στο ταψί με τις πατάτες και θα τις νοστιμίζουν ακόμη περισσότερο).
  3. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Ο χρόνος μπορεί να κυμανθεί ελαφρώς, αλλά το σημαντικό είναι να θερμομετρήσουμε τη γαλοπούλα περίπου στις 2 ώρες ψησίματος, τρυπώντας με το θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο στο στήθος ή στο μπούτι, χωρίς να ακουμπήσουμε το οστό. Η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει γύρω στους 70°C.
  4. Μόλις πετύχουμε αυτή τη θερμοκρασία, ξεφουρνίζουμε το ταψί, αλείφουμε τη γαλοπούλα με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε όσο μπορούμε τις πατάτες, περνώντας μια ξύλινη κουτάλα μέσα από τη σχάρα που τις καλύπτει.
  5. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και, μόλις κάψει καλά ο φούρνος, βάζουμε ξανά μέσα το πουλερικό με τις πατάτες. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν.

Σερβίρισμα

  1. Τακτοποιούμε τη γαλοπούλα σε μεγάλη πιατέλα, γύρω της βάζουμε τις πατατούλες, περιχύνουμε με όσο ζουμί υπάρχει στο ταψί και διακοσμούμε με κλωνάρια από φρέσκα μυρωδικά.
  2. Συνοδεύουμε με τη «γέμιση» από συκωτάκια κοτόπουλου ή της γαλοπούλας κρασάτα και λαδοτύρι Ζακύνθου.

Μυστικά

* Αλάτι αφράλα ζακυνθινός ανθός αλατιού– ένα εξαίσιο αλάτι μαζεμένο από τα βράχια της δυτικής Ζακύνθου συλλέγει ο παραγωγός Δημήτρης Κλάδης. (Tηλέφωνο για παραγγελίες: 6942-020.825)

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών