ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες βραστές, σπαστές, τηγανητές με πάπρικες, πατατούλες, πάπρικαΠατάτες βραστές, σπαστές, τηγανητές με πάπρικες
30' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και πετιμέζι αρχικά ζεσταίνουμε, σ' ένα μεγάλο τηγάνι, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αλατίζουμε αμέσως ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
  4. Τα σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το πετιμέζι ή το μέλι.
  5. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε να είναι πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγο μέλι ή πετιμέζι επιπλέον, ενώ, αν τη θέλουμε πιο όξινη προσθέτουμε ελάχιστο ξίδι ακόμη.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  8. Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε τις πατάτες ακαθάριστες και κομμένες στη μέση.
  9. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και τη ρίγανη.
  10. Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα του τηγανιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φετάκια πορτοκαλιού.
  11. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
  12. Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να «καραμελώσουν» οι πατάτες. Αν κατά το ψήσιμο, σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σείουμε το ταψί - δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην διαλυθούν οι πατάτες.
  13. Συνοδεύουμε τις πατατούλες αυτές με ψητό κοτόπουλο ή κρέατα σχάρας, αλλά μπορείτε να τις απολαύσετε και με μπιφτέκια ή με μια φέτα από το αγαπημένο σας ζαμπόν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 34.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών