30'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και πετιμέζι αρχικά ζεσταίνουμε, σ' ένα μεγάλο τηγάνι, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αλατίζουμε αμέσως ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Τα σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το πετιμέζι ή το μέλι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε να είναι πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγο μέλι ή πετιμέζι επιπλέον, ενώ, αν τη θέλουμε πιο όξινη προσθέτουμε ελάχιστο ξίδι ακόμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε τις πατάτες ακαθάριστες και κομμένες στη μέση.
- Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και τη ρίγανη.
- Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα του τηγανιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φετάκια πορτοκαλιού.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να «καραμελώσουν» οι πατάτες. Αν κατά το ψήσιμο, σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σείουμε το ταψί - δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην διαλυθούν οι πατάτες.
- Συνοδεύουμε τις πατατούλες αυτές με ψητό κοτόπουλο ή κρέατα σχάρας, αλλά μπορείτε να τις απολαύσετε και με μπιφτέκια ή με μια φέτα από το αγαπημένο σας ζαμπόν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 34.