20'
προετοιμασία
Σύνολο: 20'
Υλικά
Μερίδες: για 1 φλιτζάνιΔιαδικασία
- Για το πέστο βασιλικού με γραβιέρα Νάξου και φυστίκια Αιγίνης, σε μικρή κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα φιστίκια για 1 λεπτό, σουρώνουμε, αφαιρούμε τα φλούδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τον βασιλικό με το σκόρδο και το φυστίκι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε σε μπρουσκέτες, σε σπαγγέτι, ως συνοδευτικό σε κρεατικά ή και σκέτο με ντομάτα και ψωμί.
- Σουρώνουμε δις με λεπτό σουρωτήρι και φυλάσσουμε το λάδι σε μικρό μπουκαλάκι στο ψυγείο για 6 μέρες. Μπορεί στον πάτο του μπουκαλιού να μαζευτεί πούλπα από τον βασιλικό. Δεν μας πειράζει, μπορούμε να ξανασουρώσουμε.
- Αρωματίζουμε με το λάδι βασιλικού σαλάτες, μπρουσκέτες, κρεατικά και ζυμαρικά. Δεν το μαγειρεύουμε, παρά μόνο προσθέτουμε σταγόνες σε έτοιμες παρασκευές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 149.