ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεμώδης σούπα με όστρακα, από την Αμερική (Clam chowder)Κρεμώδης σούπα με όστρακα, από την Αμερική (Clam chowder)

Αυτή η καταλάνικη ψαρόσουπα έχει πάρει το όνοµά της από ένα είδος ελαφράς όπερας. Ενσωµατώνει µια ποικιλία θαλασσινών και φτιάχνεται µε βάση την πικάδα (picada), που είναι ένα είδος καταλανικής σάλτσας. Με ένα µείγµα από σκόρδο, ξηρούς καρπούς και ψωµί, η πικάδα χρησιµεύει για να δίνει γεύση ή να δένει διάφορα πιάτα. Αξίζει να µπείτε στον κόπο και να την προσφέρετε σε ένα γιορτινό τραπέζι.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Για την πικάδα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πικάντικη σούπα θαλασσινών, αρχικά τεµαχίζουµε τα ψάρια και τα καλαµάρια σε κοµµάτια των 4 εκ.
  2. Στη συνέχεια, τα βάζουµε στο ψυγείο (µέχρι να είµαστε έτοιµοι να τα χρησιµοποιήσουµε).
  3. Ρίχνουµε τον ζωµό ψαριού σε µια µεγάλη κατσαρόλα και βράζουµε για 15-20 λεπτά ή µέχρι να µειωθεί στο µισό.

Πικάδα

  1. Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουµε τους κύβους ψωµιού και ανακατεύουµε για 2 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουµε το σκόρδο και µαγειρεύουµε για 1 λεπτό ακόµη.
  4. Σε ένα µπλέντερ πολτοποιούµε το ψωµί, το σκόρδο, τα αµύγδαλα και τον µαϊντανό.
  5. Προσθέτουµε όσο χρειαστεί από τον ζωµό ψαριού για να φτιάξουµε µια απαλή αλοιφή.
  6. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο.
  7. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και την πάπρικα.
  8. Μαγειρεύουµε ανακατεύοντας για 1 λεπτό.
  9. Προσθέτουµε τον κρόκο, το λευκό κρασί, την ντοµάτα και τον υπόλοιπο ζωµό ψαριού.
  10. Βράζουµε για 4-5 λεπτά.
  11. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά.
  12. Προσθέτουµε τα µύδια και σιγοβράζουµε, µε καπάκι, για 3-5 λεπτά ή µέχρι να ανοίξουν.
  13. Πετάµε όσα µύδια δεν έχουν ανοίξει.
  14. Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε µεγάλο τηγάνι, σε µέτρια φωτιά.
  15. Τηγανίζουµε σε δόσεις τα ψάρια και τα καλαµάρια για 3-5 λεπτά ή µέχρι να πάρουν χρώµα.
  16. Αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα τα ψάρια και τα καλαµάρια και τα αφήνουµε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
  17. Βάζουµε στο τηγάνι τις γαρίδες και τις τηγανίζουµε σε δόσεις για 1 λεπτό.
  18. Προσθέτουµε το κονιάκ και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ.
  19. Μεταφέρουµε τις γαρίδες από το τηγάνι στην κατσαρόλα µε τα µύδια και προσθέτουµε εκεί και τα ψάρια και τα καλαµάρια.
  20. Ρίχνουµε και τη σάλτσα πικάδα.
  21. Μαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά, µέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθούν εντελώς τα θαλασσινά.
  22. Αλατοπιπερώνουµε, γαρνίρουµε µε φύλλα µαϊντανού και σερβίρουµε την πικάντικη σούπα θαλασσινών.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ισπανία».

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών