15'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το πιλάφι με βραστό βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα το κρέας και 2 κουτ. σούπας αλάτι.
- Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια και, μόλις καθαρίσει και σταματήσει να βγάζει αφρό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 1 έως 1 1⁄2 ώρα, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και να χωρίζεται από το κόκαλο.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον.
- Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 3 φλιτζ. τσαγιού ζουμί για να ετοιμάσουμε το πιλάφι.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε σε δυνατή φωτιά 5 φλιτζ. τσαγιού νερό μαζί με τα 3 φλιτζάνια ζουμί από το βράσιμο του κρέατος και, μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το ρύζι.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ώσπου το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο και, αν θέλουμε, και τον χυμό από τα λεμόνια.
- Προαιρετικά προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.
- Σερβίρουμε το πιλάφι σε πιάτο και χώρια σερβίρουμε και το κρέας, καλά αλατοπιπερωμένο και με λεμόνι κομμένο, για να προσθέσει όποιος θέλει και όσο θέλει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.