40'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
40'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το πιρόχ ξεκινάμε ως εξής: στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανιλίνη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
- Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το γιαούρτι, τα αυγά, το γάλα και το καλαμποκέλαιο.
- Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο, μέχρι να αναμειχθούν.
- Συνεχίζουμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο λίγο το μαλακωμένο βούτυρο, για 5 λεπτά ή μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 30-40 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόβουμε 1/4 του ζυμαριού και το αφήνουμε σκεπασμένο κατά μέρος.
- Μεταφέρουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε ένα καλά λαδωμένο βαθύ ταψί με διάμετρο 30 εκ. και το ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια.
- Έπειτα, με τις παλάμες μας το απλώνουμε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα του ταψιού.
- Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια και με τα μισά πλάθουμε λεπτά και μακριά κορδόνια με πάχος όσο μισό δάχτυλο.
- Φτιάχνουμε με αυτά τα κορδόνια όμορφα σχέδια της αρεσκείας μας στην επιφάνεια της ζύμης και με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε λουλουδάκια ή άλλα σχέδια της αρεσκείας μας και τα τακτοποιούμε εδώ κι εκεί με όμορφο τρόπο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τα ξερά φρούτα και την κανέλα και απλώνουμε το μείγμα στα ενδιάμεσα των στολιδιών από ζυμάρι.
- Αλείφουμε τα στολίδια ζύμης με λίγο γάλα και ψήνουμε το πιρόχ για 40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και να ροδίσει όμορφα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά και κεράσματα των γιαγιάδων μας»