30'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 16-18Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά στο νερό, μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να σφίξουν τα υλικά και να ενωθούν σε ζύμη.
- Τη ζυμώνουμε μέσα στο μπολ για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, με μέτρο όμως, γιατί η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη, όχι πολύ σκληρή.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά, εκτός ψυγείου.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επίπεδη επιφάνεια και ανοίγουμε εκεί τη ζύμη, με τον πλάστη, σε φύλλο με πάχος 1/2 εκ.
- Μπορεί, για να την ανοίξουμε, να χρειαστεί να την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι.
- Με οδηγό ένα στρογγυλό κουπ πατ ή ένα πιατάκι του καφέ, με διάμετρο 10 - 12 εκ., κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης.
- Με τα περισσεύματα της ζύμης ανοίγουμε νέο φύλλο, μικρότερο μεν αλλά ίδιου πάχους, και ξανακόβουμε δισκάκια ζύμης.
- Συνολικά φτιάχνουμε περίπου 16 - 18 δισκάκια.
- Τα αφήνουμε κατά μέρος, σκεπασμένα με νοτισμένες πετσέτες, για να μην ξεραθούν.
Κιμάς
- Καβουρδίζουμε τον κιμά φροντίζοντας στο μέσον της διαδικασίας να βάλουμε τη δάφνη και τα μπαχάρια.
- Μόλις αρχίσει να «αρπάζει» ο κιμάς, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε 70 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει εντελώς, πάντα σε δυνατή φωτιά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
- Δεν μαγειρεύουμε παραπάνω ούτε ρίχνουμε περισσότερο νερό - ο κιμάς πρέπει να είναι στεγνός και ξεροκαβουρδισμένος.
- Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε τη δάφνη και τα μπαχάρια και τον αφήνουμε να γίνει χλιαρός.
Πιροσκί
- Σε μια σχετικά στενή και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο, ώστε να φτάσει 3-4 εκ. από τον πυθμένα.
- Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (αν έχουμε μαγειρικό θερμόμετρο, πρέπει να δείξει 170° C, αλλιώς ρίχνουμε στο λάδι ένα μικρό κομματάκι από τη ζύμη των πιροσκί: θα πρέπει να τσιτσιρίσει ήπια και να μη ροδίσει αμέσως).
- Παίρνουμε ένα δισκάκι ζύμης, βάζουμε στην άκρη του 1 - 2 κουτ. σούπας από το μείγμα του κιμά (ή όσο χωράει) και το σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, ώστε να φτιάξουμε ένα μισοφέγγαρο.
- Για να κολλήσουν οι άκρες της ζύμης τις βρέχουμε ελαφρώς.
- Τηγανίζουμε τα πιροσκί ανά δύο (όχι παραπάνω, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και «βράσουν», αντί να τηγανιστούν).
- Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από τη μία πλευρά, τα σπρώχνουμε με ένα πιρούνι για να αναποδογυρίσουν μέσα στο λάδι και τα τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να αποκτήσουν σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.
- Στραγγίζουμε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
- Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και λίγο κατίκι ή τσαλαφούτι.
Με το γευστικότερο σνακ όλων των εποχών σερβίρετε στα ποτήρια μια φρέσκια αρωματική μπίρα lager και απολαύστε το!