ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι κρασάτο και ξιδάτοΧταπόδι κρασάτο και ξιδάτο από το Άγιο Όρος
30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 10 μικρές μερίδες

Για το χταπόδι

Για την πολίτικη σκορδαλιά αμυγδάλου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψητό χταπόδι με πολίτικη σκορδαλιά αμυγδάλου, ξεκινάμε με το χταπόδι.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  3. Σε ένα μέτριο ταψί βάζουμε το χταπόδι, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και κλείνουμε το σκεύος σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Δεν χρειάζονται άλλα υγρά, το χταπόδι θα ψηθεί στα υγρά που θα βγάλει.
  4. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε μια πιατέλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
  5. Τραβάμε προσεκτικά και αφαιρούμε το σκούρο δέρμα του, προσέχοντας να μη βγάλουμε και τις βεντούζες. Αν μείνει ζωμός στο ταψί, τον σουρώνουμε και τον διατηρούμε σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο, για άλλη συνταγή (π.χ. για ριζότο).
  6. Κόβουμε το χταπόδι σε λεπτές φέτες, τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Πολίτικη σκορδαλιά

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα, το ψωμί, το νερό, τα σκόρδα, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό πολτό. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή το ελαιόλαδο μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ αφράτη κρέμα.
  2. Προσθέτουμε το ξίδι, τον χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών