10' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για το ριζότο με κρόκο Κοζάνης, ανακατεύουμε τον κρόκο Κοζάνης μέσα στον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις και αλατοπιπερώνουμε. Το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει τον ζωμό, πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας μικρές δόσεις ζωμού και ανακατεύοντας. Είναι έτοιμο όταν έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα υγρά, το ρύζι έχει μαλακώσει μεν αλλά κρατάει λίγο και το όλον έχει μελώσει.
  4. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το τυρί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 2-3 λεπτά σκεπασμένο πριν σερβίρουμε.

Ένα πλούσιο ώριμο σαντορινιό Νυχτέρι, Chardonnay βαρελάτο ή ένα βαρελάτο επίσης κρητικό Βιδιανό .

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών