ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο µε µανιτάρια και αιγοπρόβειο βούτυροΡιζότο µε µανιτάρια και αιγοπρόβειο βούτυρο
30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αυτό το ριζότο με ανάμεικτα μανιτάρια και λάδι τρούφας αρχικά καθαρίζουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα μανιτάρια με νοτισμένο πανάκι.
  2. Κόβουμε τα πορτομπέλο στα έξι, τα πλευρώτους στη μέση και τα λευκά στα τέσσερα.
  3. «Ψαρεύουμε» τα βασιλομανίταρα από το νερό με τα δάχτυλά μας (για να μην πάρουμε μαζί και τυχόν χώμα που έμεινε στο νερό), τα ταμπονάρουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.
  4. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και, όταν κάψει καλά και αρχίσει να αχνίζει, ρίχνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο και όλα τα μανιτάρια.
  5. Τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Αποσύρουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ.
  7. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, κρατώντας κατά μέρος τόσο τα μανιτάρια όσο και το υγρό που έμεινε στο μπολ.
  8. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε εκεί το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
  9. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  11. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να απορροφηθεί όλο το υγρό.
  12. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υγρό από το στράγγισμα των μανιταριών, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό σε δόσεις, με μια κουτάλα της σούπας, ρίχνοντας κάθε δόση αφού πρώτα έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.
  13. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για άλλα 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο.
  14. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  15. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας ζωμό αν χρειαστεί, μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο αλλά όχι υδαρό και οι κόκκοι του ρυζιού μαλακοί αλλά ελαφρώς αλ ντέντε.
  16. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  17. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και σταγόνες από λάδι τρούφας, και ανακατεύουμε με μεγάλες και απαλές κινήσεις, σαν να ανακατεύουμε μαρέγκα.
  18. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

Ένα ώριμο Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών