25' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το ριζότο με κολοκύθα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κυβάκια κολοκύθας σε μέτρια φωτιά για 4- 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  2. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, ώσπου να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  5. Σβήνουμε με το κονιάκ, ρίχνουμε αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  6. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και με την κουτάλα της σούπας αρχίζουμε να ρίχνουμε σε δόσεις τον καυτό ζωμό (ή το νερό), ανακατεύοντας τακτικά ύστερα από κάθε προσθήκη.
  7. Κάθε φορά που το υγρό απορροφάται από το ρύζι, ρίχνουμε λίγο ακόμα, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να χυλώσει (η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά).
  8. Προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας και τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε απαλά και μετά 1 λεπτό αποσύρουμε.
  9. Ρίχνουμε την παρμεζάνα (αν βάλουμε), πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Ενα Viognier ή Chardonnay.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών