25'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για το ριζότο με κολοκύθα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κυβάκια κολοκύθας σε μέτρια φωτιά για 4- 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, ώσπου να μαραθεί.
- Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, ρίχνουμε αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και με την κουτάλα της σούπας αρχίζουμε να ρίχνουμε σε δόσεις τον καυτό ζωμό (ή το νερό), ανακατεύοντας τακτικά ύστερα από κάθε προσθήκη.
- Κάθε φορά που το υγρό απορροφάται από το ρύζι, ρίχνουμε λίγο ακόμα, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να χυλώσει (η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά).
- Προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας και τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε απαλά και μετά 1 λεπτό αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε την παρμεζάνα (αν βάλουμε), πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Ενα Viognier ή Chardonnay.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.