10' προετοιμασία
23' μαγείρεμα
18' αναμονή
Σύνολο: 51'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ριζότο με ξερά και φρέσκα μανιτάρια, βάζουμε, σε ένα μπολ, 1 ½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και ρίχνουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι.
  2. Τα αφήνουμε να μουσκέψουν και να μαλακώσουν, για 15 λεπτά.
  3. Για να τα βγάλουμε, δεν ανακινούμε το μπολ, για να μην αναδευτεί το χώμα που έβγαλαν τα μανιτάρια. Αντίθετα, τα βγάζουμε ένα-ένα με τα δάχτυλά μας και τα ξεπλένουμε σε λίγο κρύο νερό πολύ προσεκτικά.
  4. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στο ζωμό κοτόπουλου μέσα σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, για να δώσουν τη γεύση και το άρωμά τους στο ζωμό.
  5. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε απαλά τα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  7. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, δυναμώνουμε τη φωτιά και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
  8. Σβήνουμε με το κρασί και τα βράζουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  9. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  10. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις (ρίχνοντας μαζί και τα πορτσίνι που περιέχει).
  11. Μαζί με την τελευταία δόση ζωμού ρίχνουμε και το μείγμα εστραγκόν - ρίγανης.
  12. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 - 3 λεπτά.
  13. Μοιράζουμε, το ριζότο μανιταριών, σε πιάτα και πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με το τριμμένο τυρί. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ένα βαρελάτο πλούσιο Chardonnay κι ακόμα καλύτερα ένα κόκκινο κρασί, μια Νάουσα, ένα Cabernet.

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών