10'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές σε νερό που κοχλάζει χωρίς αλάτι, με το δαφνόφυλλο, για περίπου 25 – 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε το φύλλο δάφνης. Τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές και προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, την πιπεριά, τη ρίγανη, τις ελιές και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Μυστικά
Στη σαλάτα αυτή μπορούμε να προσθέσουμε:
- Φρέσκα κρεμμυδάκια ή ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα, ωμά ή σοταρισμένα σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.
- Ντομάτες σε κυβάκια ή σε κομμάτια, όπως στη χωριάτικη, ή ντοματίνια κομμένα στη μέση.
- Κυβάκια ωμού ή σοταρισμένου κολοκυθιού ή ζεματισμένα αμπελοφάσουλα, κομμένα σε κομμάτια.
- Φέτα, σε κυβάκια, ή ανθότυρο ή άλλα λευκά τυριά της αρεσκείας μας.
- Κομματάκια τόνου κονσέρβας ή καπνιστής πέστροφας ή σολομού (αν δεν έχουμε βάλει τυρί).