15' προετοιμασία
30' βράσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές σε νερό χωρίς αλάτι με τα δαφνόφυλλα δάφνης, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και τη ρίγανη για περίπου 25 – 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  2. Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο.
  3. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Σάλτσα

  1. Στο μούλτι ή σε ένα βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το πολτοποιημένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε καλά για να ενωθούν τα υλικά της σάλτσας.
  2. Περιχύνουμε τη φακή, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  3. Βγάζουμε τη σαλάτα από το ψυγείο και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις ελιές και τη φέτα.
  4. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Νόστιμο, πλήρες γεύμα η φακοσαλάτα με τα ντοματίνια, τη φέτα και τις ελιές. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ψωμί ή παξιμάδι. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, μπορούμε να βράσουμε ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό 1 φλιτζάνι ρύζι της αρεσκείας μας (σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία) και να το ανακατέψουμε με τις φακές τη στιγμή που βάζουμε το ντρέσιγκ. Οι κρεοφάγοι μπορούν να συνοδεύσουν ένα ψητό φιλέτο κοτόπουλου με τις φακές.

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές με Φακές

Συνταγές για Σαλάτα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών