Τι ωραία ιδέα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε χόρτα του τόπου μας όπως το κάρδαμο, που τα έχουμε κάπως ξεχασμένα. Ο σεφ χρησιμοποιεί τα τρυφερά κλωναράκια με τα στρογγυλά πικάντικα φύλλα του φυτού για μια όλο φρεσκάδα σαλάτα, άριστο συνοδευτικό για τα καλαμαράκια μας.
30'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Για τη σαλάτα κάρδαμου
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με καλαμάρι, ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα σόγιας, το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το σουσαμέλαιο και το ελαιόλαδο.
Σαλάτα
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το κάρδαμο με αλατοπίπερο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Καλαμάρια
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμαράκια σε δόσεις για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσουν.
- Τα αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα μαζί με λίγο πιπέρι, την πιπεριά και το αγγούρι.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τα καλαμαράκια με τα λαχανικά και τη σάλτσα τους σε 4 πιάτα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και από πάνω βάζουμε τη σαλάτα κάρδαμου.
Στο ποτήρι μας: Ένα Cabernet Sauvignon, που αγαπά τη σόγια, και στη ροζέ εκδοχή του. Εναλλακτικά μια ωραία μπίρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.