Ο Λευτέρης Λαζάρου μας δείχνει βήμα βήμα πως να φτιάξουμε σαρδέλες στον φούρνο με μαντζουράνα
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Πλένουμε καλά τις σαρδέλες σε τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μέτριο ταψάκι (30×40 εκ.) ρίχνουμε το λάδι, τον ζωμό λαχανικών και σταδιακά τον χυμό λεμονιού, δοκιμάζοντας για να δούμε πόσο ξινό θέλουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε τα υγρά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε την ντομάτα και τη μαντζουράνα. Ρίχνουμε τις ανοιγμένες σαρδέλες στο ταψί και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, να βραχούν παντού. Έπειτα τις στρώνουμε τακτοποιημένες σε μονή στρώση στο ταψί, με το δέρμα προς τα κάτω, φροντίζοντας να είναι σχεδόν καλυμμένες από το υγρό και οι περισσότερες ντομάτες να βρίσκονται από κάτω τους.
Ψήνουμε για 7-8 λεπτά το πολύ, μέχρι η σάρκα τους να ασπρίσει (όχι να ροδίσει, γιατί θα στεγνώσει). Τις μοιράζουμε στα πιάτα.
Σουρώνουμε το ζουμί (κρατάμε την ψιλοκομμένη ντομάτα στην άκρη) και το χτυπάμε σε πολυκόφτη. Περιχύνουμε τις σαρδέλες, ρίχνουμε και τις ντομάτες που αφήσαμε στην άκρη, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Για να φτιάξουμε σαρδέλες στον φούρνο με μαντζουράνα από τον Λευτέρη Λαζάρου, πλένουμε καλά τις σαρδέλες σε τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Για το ψήσιμο των σαρδελών, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μέτριο ταψάκι (30x40 εκ.) ρίχνουμε το λάδι, τον ζωμό λαχανικών και σταδιακά τον χυμό λεμονιού, δοκιμάζοντας για να δούμε πόσο ξινό θέλουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε τα υγρά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε την ντομάτα και τη μαντζουράνα.
Ρίχνουμε τις ανοιγμένες σαρδέλες στο ταψί και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, να βραχούν παντού.
Έπειτα τις στρώνουμε τακτοποιημένες σε μονή στρώση στο ταψί, με το δέρμα προς τα κάτω, φροντίζοντας να είναι σχεδόν καλυμμένες από το υγρό και οι περισσότερες ντομάτες να βρίσκονται από κάτω τους.
Ψήνουμε για 7-8 λεπτά το πολύ, μέχρι η σάρκα τους να ασπρίσει (όχι να ροδίσει, γιατί θα στεγνώσει).
Τις μοιράζουμε στα πιάτα.
Σουρώνουμε το ζουμί (κρατάμε την ψιλοκομμένη ντομάτα στην άκρη) και το χτυπάμε σε πολυκόφτη.
Περιχύνουμε τις σαρδέλες, ρίχνουμε και τις ντομάτες που αφήσαμε στην άκρη, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.