«Λαμβάνετε έναν μηρόν αρνίου πλύνετε, αλατίζετε, θέτετε εντός χύτρας χαλκίνης μετά τριών μεγάλων κοχλιαρίων βουτύρου, τομάτας εις τεμάχια, ολίγου πιπέρεως και θέσατε επί πυράς κεκαλυμμένης διά τέφρας. Αφήνετε αυτό να σιγοψήνηται· μετά δύο ώρας, όταν δηλαδή είναι σχεδόν έτοιμον, αφαιρείτε την τέφραν, αυξάνετε την πυράν και το περιστρέφετε ίνα λάβη χρώμα. Συγχρόνως επί άλλης κεκαλυμμένης τέφρας πυράς τοποθετείτε τιγάνιον με βραστόν βούτυρον, εντός αυτού δε ρίπτετε ολοκλήρους πατάτας καθαρισμένας και αλατισμένας, σκεπάζουσα το τηγάνιον και περιστρέφουσαι αυτάς από καιρού εις καιρόν. Εντός μιας και 1,2 ώρας αύται κοκκινίζουσιν ως ωραία βερίκοκα, ενώ η ψίχα αυτών είναι μαλακή ως σύκον. Δι’ αυτών γαρνίρετε το ψητόν σας.» Εφημερίς των Κυριών, φ. 32, 1887
20'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
Για το αρνάκι
- Για να ετοιμάσουμε το σιγοψημένο αρνάκι στη γάστρα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τακτοποιούμε στη γάστρα.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, τις 3 κουτ. σούπας βούτυρο και 200 ml νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ξεσκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας.
Για τις πατάτες βουτύρου
- Όσο ψήνεται το αρνάκι, ετοιμάζουμε τις πατάτες βουτύρου: Σε μια μέτρια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Ρίχνουμε τις πατάτες, (το βούτυρο με το λάδι πρέπει ίσα να τις καλύπτει) και τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε τις πατάτες για άλλα 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τις αλατοπιπερώνουμε.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.