«Ο κ. Γεώργιος Βλέσσας, Σμυρνιός, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 110 ετών, μου έχει δώσει αυτή τη συνταγή. Είναι νηστίσιμη και ήταν καθημερινό φαγητό. Θυμίζει Ιταλία, θα μπορούσε να έχει προέλθει από Ιταλούς που ζούσαν στη Σμύρνη», μας λέει η κ. Παπαδοπούλου, η οποία μας έδωσε τη συνταγή. Μια πιθανότατη ερμηνεία είναι αυτή. Ωστόσο οι «σκορδομακαρούνες» είναι παραδοσιακή συνταγή στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και, με δεδομένη τη μακραίωνη Ενετοκρατία στην περιοχή, δεν είναι απίθανο η συνταγή να έλκει από εκεί την καταγωγή της και έπειτα να πέρασε απέναντι, στα παράλια της Μ. Ασίας.
