ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρονάδα cacio e pepe (βίντεο)Cacio e pepe (βίντεο)

«Ο κ. Γεώργιος Βλέσσας, Σμυρνιός, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 110 ετών, μου έχει δώσει αυτή τη συνταγή. Είναι νηστίσιμη και ήταν καθημερινό φαγητό. Θυμίζει Ιταλία, θα μπορούσε να έχει προέλθει από Ιταλούς που ζούσαν στη Σμύρνη», μας λέει η κ. Παπαδοπούλου, η οποία μας έδωσε τη συνταγή. Μια πιθανότατη ερμηνεία είναι αυτή. Ωστόσο οι «σκορδομακαρούνες» είναι παραδοσιακή συνταγή στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και, με δεδομένη τη μακραίωνη Ενετοκρατία στην περιοχή, δεν είναι απίθανο η συνταγή να έλκει από εκεί την καταγωγή της και έπειτα να πέρασε απέναντι, στα παράλια της Μ. Ασίας.

10' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σκορδομακάρονα ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο.
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το δεντρολίβανο και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  4. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Αν δεν είναι μέρες νηστείας, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και σερβίρουμε τα σκορδομακάρονα.

Ένα τραγανό Μοσχοφίλερο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών