ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζιΛαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζι
40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση

Για το αυγολέμονο

Για τον ζωμό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους λαχανοντολμάδες με κιμά, ντομάτα και αυγολέμονο ξεκινάμε και αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα κοφτερό μαχαίρι. Βγάζουμε 1-2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Βάζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω. Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3 και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο αλάτι, για 10 λεπτά (από το σημείο βρασμού), χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (για να μη μαυρίσει το λάχανο).
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά αφήνουμε το λάχανο άλλα 15 λεπτά στο ζεστό νερό, για να ξεχωρίσουμε εύκολα τα φύλλα. Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ωμά. Ανακατεύουμε.

Λαχανοντολμάδες

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε τα εξωτερικά φύλλα που είχαμε κρατήσει.
  2. «Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο. Βάζουμε κάθε φύλλο στην επιφάνεια εργασίας, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό. Τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις κοντά τον ένα στον άλλο.
  3. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τους λαχανοντολμάδες.
  4. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τους λαχανοντολμάδες. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Προσθέτουμε με την κουτάλα της σούπας, σταδιακά, το ζουμί από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.
  7. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στα υπόλοιπα υγρά. Αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με κιμά ντομάτα και αυγολέμονο.

Μυστικά

Υπολογίζουμε περίπου 2 λαχανοντολμάδες ανά άτομο. Όσους περισσέψουν τους φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών