ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαναπεδάκια με πατέ γαρίδαςΚαναπεδάκια με πατέ γαρίδας Απλός και εύκολος στην παρασκευή του, αλλά με σαγηνευτική και επίμονη νοστιμιά, ο ελαφρόπαστος και ιδιαίτερα αρωματικός σολομός gravlax κατάγεται από τις σκανδιναβικές χώρες, όπου τον συνηθίζουν πολύ σε φιλικές μαζώξεις αλλά και σε επίσημα καλέσματα. Πέρασε ως μόδα και από τα αθηναϊκά τραπέζια κάποτε. Εκείνων που δεν ήθελαν να βγάζουν αγοραστό καπνιστό σολομό, αλλά κάτι διαφορετικό, κατά τι πιο φίνο (καθότι μη καπνιστός) και χειροποίητο. Είναι ένα διαχρονικό έδεσμα, ιδεώδες για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο σε επίσημα και ανεπίσημα τραπέζια. Το ετοιμάζουμε δύο μέρες πριν, κάτι που μας επιτρέπει, αν ετοιμάζουμε γιορτινό τραπέζι, να «σπάσουμε» τις μαγειρικές εργασίες και να έχουμε χρόνο για τα υπόλοιπα πιάτα του μενού. Την απλή και κατατοπιστική συνταγή μάς έδωσε η Floris Costalas, οικοδέσποινα από τις λίγες που έχει δεξιωθεί στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη όλο τον καλό κόσμο, από σταρ του Χόλιγουντ μέχρι την εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας.

30' προετοιμασία
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σος

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον σολομό gravlax από τη Σκανδιναβία, αρχικά πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό το φιλέτο.
  2. Το ακουμπάμε πάνω σε 3-4 στρώσεις από χαρτί κουζίνας και το σκεπάζουμε με άλλες τόσες στρώσεις χαρτιού. Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας να φύγει όλο το νερό και να στεγνώσει καλά.
  3. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τον χοντροκομμένο άνηθο και απλώνουμε σε ένα ταψάκι ή κεραμικό σκεύος φούρνου το 1/3 από το μείγμα.
  4. Ακουμπάμε το φιλέτο πάνω στο μείγμα, με το δέρμα από κάτω, και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα την επιφάνεια της σάρκας του ψαριού.
  5. Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ολόκληρες ημέρες.
  6. Αφαιρούμε το μείγμα αλατιού από την επιφάνεια και πλένουμε καλά τον σολομό κάτω από τρεχούμενο νερό. Ταμπονάρουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, να στεγνώσει εντελώς.
  7. Κόβουμε σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε με ένα μεγάλο και πολύ κοφτερό μαχαίρι και αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Κρατάμε σκεπασμένο με μεμβράνη μέχρι το σερβίρισμα, στο ψυγείο.
  8. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε τον σολομό μαζί με τη σος.

Μυστικά

Όταν κόβουμε τον σολομό, πάντα με το δέρμα από κάτω, σταματάμε το κόψιμο εκεί που αρχίζει το δέρμα. Έτσι, κόβουμε συνεχώς σε φετάκια και αφήνουμε στη βάση το δέρμα. Ο σολομός gravlax διατηρείται στο ψυγείο, κομμένος ή άκοπος, δύο έως τρεις ημέρες. Μπορούμε να τον κόψουμε πριν από το γεύμα για μεγαλύτερη ευκολία ή να τον κόβουμε για τον κάθε καλεσμένο, πάνω στο τραπέζι ή στον μπουφέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών