20'
προετοιμασία
2 ημέρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 20'
Υλικά
Βάρος: για 1,6 κιλάΔιαδικασία
- Βάζουμε σε μια πιατέλα τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, στρώνουμε τα κλαράκια του άνηθου σε όλο το μήκος και ραντίζουμε με το ποτό.
- Κλείνουμε τα φιλέτα σαν σάντουιτς με το δέρμα προς τα έξω και τα καλύπτουμε σφιχτά με μεμβράνη.
- Τα βάζουμε στο ψυγείο και ακουμπάμε πάνω τους, σε όλο τους το μήκος, ένα βάρος περίπου 1/2 κιλό.
- Τα αφήνουμε να «ψηθούν» για 2- 3 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρά τα θέλουμε.
- Ανοίγουμε τα «σάντουιτς» σολομού κάθε 12 ώρες και περιχύνουμε τα φιλέτα μέσα-έξω με τα ζουμιά που βγάζουν.
- Πετάμε μεμβράνη, άνηθο και ζουμιά, κόβουμε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι («γλείφοντάς» τα πάνω στο δέρμα) και σερβίρουμε σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.