ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουπιές με τζίντζερ και ξύσμα λεμονιούΣουπιές με τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού
20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 2-3

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές ψητές, γεμιστές με κρεμμύδι, σκέτη γλύκα ξεκινάμε και Χωρίς να βγάλουμε το κεφάλι και χωρίς να ανοίξουμε τις σουπιές, αφαιρούμε προσεκτικά το «κόκαλο», το σακουλάκι με το μελάνι, τα εντόσθια και το δόντι.
  2. Ξεπλένουμε και βάζουμε μέσα στην κάθε σουπιά το 1/3 του κρεμμυδιού, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  3. Εναλλακτικά, καθαρίζουμε κανονικά τη σουπιά, τη γεμίζουμε και χρησιμοποιούμε το επάνω μέρος, όπου είναι τα μικρά πλοκάμια, για να κλείσουμε το άνοιγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 220°C.
  5. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί, απλώνουμε τις σουπιές και με ένα πινέλο αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Βάζουμε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνουμε τις σουπιές για 6-8 λεπτά.
  7. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
  8. Εναλλακτικά, ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική ψησταριά.
  9. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Οι Αμοργιανοί στους καφενέδες πίνουν ρακές, αλλά και χύμα ντόπιο κρασί και μπίρες. Θα σας φιλέψουν όμως και ρακόμελο, ρακή (συνήθως κρητική) μαγειρεμένη με μέλι και γαρίφαλο. Σερβίρεται ζεστό. Εναλλακτική του ρακόμελου είναι η ψημένη, που φτιάχνεται με ρακή και ζάχαρη, αντί για μέλι, και βράζεται μαζί με διάφορα βότανα, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, γλυκάνισο και θρούμπι, και πάντα με κανελογαρίφαλα. Η ψημένη προσφέρεται κρύα. Στο σπίτι πια συνδυάζουμε τους μεζέδες των καφενέδων της Αμοργού με εμφιαλωμένα τσίπουρα, με ούζα ή με νέας γενιάς ρετσίνες. Πηγαίνουν πολύ και με λευκά κρασιά με υψηλές οξύτητες, όπως Ασύρτικο και Ρομπόλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT