30'
προετοιμασία
1 ώρα και 44' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 14'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σουπιές με ρεβύθια, από τη Σκύρο αρχικά στραγγίζουμε τα ρεβύθια.
- Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Έπειτα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, την ζάχαρη, την πάπρικα, αλατοπίπερο, 1 1⁄2 λίτρο νερό και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
- Προσθέτουμε τα ρεβύθια, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσουν οι σουπιές με ρεβύθια.
Μια καλή ρετσίνα Μεσογείων ή ένα Ασύρτικο βαρελάτο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.