ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι στιφάδο με πορτοκάλιΧταπόδι στιφάδο με πορτοκάλι

Μια συνταγή-ωδή στο πρόβειο γιαούρτι και συνάμα μια σπουδή στη χρήση της πρώτης ύλης. Τόσο ιδιαίτερη όσο και η σεφ που την εμπνεύστηκε. Όσο δύσκολη είναι στην περιγραφή και στη σύλληψη, τόσο εύκολη είναι στην παρασκευή και φυσικά στην κατανάλωσή της. Η Αντωνία Ζάρπα παίζει με το πρόβειο γιαούρτι και τα αποτελέσματα είναι μεγαλειώδη.

10' προετοιμασία
30' παρασκευή
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε την πέτσα από το πρόβειο γιαούρτι και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, απλώνουμε τα ντοματίνια και τις φέτες πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφουρνίζουμε για λίγο και γυρίζουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Απλώνουμε πάνω από τα ντοματίνια τα κομματάκια της πέτσας του γιαουρτιού και βάζουμε ξανά το ταψί στον φούρνο, ακριβώς κάτω από το γκριλ, για 1-2 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να καψαλιστούν οι πέτσες.
  3. Παράλληλα, σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να βουτυρωθεί καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε (αχνίζουμε) για άλλα 4-5 λεπτά. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Βάζουμε και τα φουρνιστά πορτοκάλια και τα ντοματάκια δίπλα.
  4. Κόβουμε μια λαδόκολλα στη διάμετρο του πάτου ενός μέτριου τηγανιού μας, καλύπτουμε με αυτήν τον πάτο και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές κουταλιές από το γιαούρτι, τις βάζουμε δίπλα δίπλα στο τηγάνι και το «ψήνουμε» σε χαμηλή φωτιά, ανοιγοκλείνοντας το καπάκι του τηγανιού ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μοσχοβολιστή δαντέλα. Καλύπτουμε με τη γιαουρτένια δαντέλα το σπανάκι, πασπαλίζουμε το όλον με το ξύσμα πορτοκαλιού και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  5. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού.

Η ιδιαίτερη, όξινη και πολύ πλούσια γαλατένια γεύση του γιαουρτιού καθορίζει τα πιάτα και μας οδηγεί σε λευκές επιλογές, με προεξάρχουσες τις Sauvignon blanc, Riesling, Μαλαγουζιές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών